בתי ספר בישראל: גן ילדים, בית ספר יסודי ותיכון

ישראל דורשת חינוך חובה לכל הילדים מגיל 6 עד 16. תלמידים רבים עושים שנתיים נוספות של לימודים כדי לקבל תעודת בגרות. גנים ובתי ספר הם חינם לכל התושבים.

 

עברית היא השפה הרשמית הנלמדת בבתי הספר, ותלמידים ישראלים מתחילים ללמוד שפות אחרות בגיל עשר. שנת הלימודים בישראל מתחילה בתחילת ספטמבר ומסתיימת בסוף יוני.

 

גני ילדים ומשפחתונים

הגן מתחיל כבר מגיל שנתיים והוא בחסות הממשלה. שיעורים לגיל הרך יכולים להיות בבוקר, אחר הצהריים או יום שלם. מטרתם היא לספק את הכישורים החברתיים וכישורי הלמידה הנחוצים להצלחה אקדמית עתידית. הגנים כוללים שלוש דרגות: גן ילדים של בני שלוש (טרום-טרום חובה), גן ילדים של בני ארבע (טרום-חובה), וגן של בני חמש (גן חובה).

 

חינוך יסודי ותיכוני

החינוך היסודי נקרא בית ספר יסודי והוא מלמד תלמידים בגילאי 6 עד 11. התלמידים מקבלים 30 שעות הדרכה מהמחנך בשבוע. בגיל 10, התלמידים לומדים גם אנגלית או צרפתית.

 

החינוך העל-יסודי מחולק לשני חלקים: חטיבת ביניים ותיכון. בחטיבת הביניים מלמדים תלמידים מגיל 12 עד 15, ובתיכון מלמדים תלמידים בגילאי 16 עד 18. התלמידים מקבלים 24 שעות הדרכה ממחנך בשבוע. רוב היום מבלים בלימודים אקדמיים, והם לומדים היסטוריה, מתמטיקה, מדע, שפה ומדעי הרוח.

 

בסוף התיכון התלמידים ניגשים לבחינות בגרות. עליהם לעבור את הבחינות לשפה עברית ואנגלית, כתבי הקודש, לימודי אזרחות, ספרות ומתמטיקה כדי להיות זכאים לתעודת בגרות. ללא תעודה, תלמידים אינם יכולים להגיש בקשה לאוניברסיטה.

 

סוגי בתי הספר

כדי להתאים לדרישות האוכלוסייה המגוונת שלה, מציעה ישראל ארבעה סוגים של בתי ספר: בתי ספר חילוניים ממלכתיים, בתי ספר ממלכתיים דתיים (ישיבה), בתי ספר ערביים ובתי ספר פרטיים:

 

בתי ספר חילוניים ממלכתיים מלמדים תכנית לימודים סטנדרטית. זה כולל היסטוריה, מתמטיקה, שפות, מדע וספרות. בתי ספר אלה מדגישים מיקוד וקפדנות בלימודים. רבים מבתי הספר החילוניים הממלכתיים מעצבים באופן ספציפי את התוכניות שלהם כדי להכין את התלמידים לבחינות בגרות לאוניברסיטה.

לבתי ספר ישיבתיים יש תוכנית לימודים דומה לבתי ספר חילוניים ממלכתיים, אך הם משלימים חינוך בלימוד התורה.

בתי ספר ערביים מלמדים תלמידים בערבית ומשלימים את החינוך הישראלי בהיסטוריה ערבית. ידוע שבבתי ספר ערביים יש כללים נוקשים, ולמדריכים יש סמכות מוחלטת בכיתה. למרות שמשרד החינוך מנסה לספק חינוך באיכות גבוהה לכל התלמידים, בתי הספר הערבים מקבלים פחות כספים מהממשלה בהשוואה לבתי ספר אחרים.

בתי ספר פרטיים כוללים פנימיות ובתי ספר בינלאומיים. תלוי בבית הספר, מורים עשויים ללמד באנגלית.

בכל בתי הספר ישנו פיקוח על תכנית הלימודים על ידי משרד החינוך הישראלי. לבתי הספר יש מידת אוטונומיה ביישום תכנית הלימודים של המדינה.

 

אם יש לכם ילדים קטנים יותר ואתם רוצים שהם ילמדו עברית, שלחו אותם לבית ספר ממלכתי. אם יש לכם ילדים גדולים יותר שאינם דוברי עברית, שלחו אותם לבית ספר בינלאומי.

 

פעילויות חוץ-לימודיות

הפעילות החיצונית משתנה בהתאם לסוג בית הספר. בתי ספר חילוניים ממלכתיים תומכים באמנויות, בידור ואירועים הקשורים לבתי ספר כמו עיתון ושנתון. בבתי ספר של ישיבות, הזמן לאחר הלימודים מיועד לחקר הטקסטים הדתיים. מפלגות פוליטיות שונות תומכות גם במועדונים חוץ כיתתיים. מועדונים אלה נותנים חסות למשחקים, ספורט ואירועים חברתיים לחבריהם.

 

תכניות מיוחדות

משרד החינוך הקים סדרה של תכניות טלוויזיה לחינוך (ETV) להשלמת למידה בכיתה. התוכניות כוללות טלוויזיה חינוכית לילדים קטנים, בידור חינוכי למתבגרים ושירותי חינוך וחדשות למבוגרים.